Ben je geïnteresseerd in mens en maatschappij? Heb je een gezonde dosis sociale intelligentie en wil je begrijpen hoe we ons gedragen, voelen en creatief uiten? Dan is humane wetenschappen de perfecte studierichting voor jou!

Wat je kunt verwachten

In humane wetenschappen krijg je een breed algemeen aanbod aangevuld met twee richtingspecifieke vakken:
Cultuurwetenschappen: Bestudeer media, politieke structuren, economische processen, kunstkritiek en filosofie.
Gedragswetenschappen: Ontdek de rol van de mens in de samenleving door samenlevingsverbanden, communicatieprocessen, ontwikkeling, waarden en normen, en conflicthantering te onderzoeken.

Wetenschappelijke Benadering

Alle vakken worden vanuit een wetenschappelijke hoek benaderd, zodat je nieuwsgierigheid naar vraagstukken over mens en samenleving in tijd en ruimte wordt gestimuleerd.

In de derde graad humane wetenschappen ga je dieper in op de menselijke geest en het menselijk handelen. Je zult filosofie, sociologie, politieke wetenschappen, psychologie, pedagogie en communicatiewetenschappen bestuderen. Dit helpt je om te reflecteren en te filosoferen over diverse maatschappelijke vraagstukken.

Waarom Kiezen voor Humane Wetenschappen?

Heb je een passie voor mensen, hun interacties en het begrijpen van hun gedrag? Ben je geboeid door actualiteit en maatschappelijke vraagstukken? Dan biedt humane wetenschappen jou de perfecte basis om deze interesses verder te ontwikkelen en een diepgaand inzicht te krijgen in mens en maatschappij.

Lessentabellen
Humane wetenschappen - tabel

Mogelijke vervolgopleidingen na het secundair

De meest logische vervolgopleidingen situeren zich in de menswetenschappelijke en sociale richtingen van het hoger onderwijs: psychologie, pedagogiek, sociologie, communicatiewetenschappen, kunstwetenschappen, geschiedenis, filosofie, rechten, politiek werk, onderwijs, sociaal werk…

Carrièremogelijkheden en groeipotentieel

Humane wetenschappen bieden diverse carrièremogelijkheden zoals socioloog, psycholoog, docent, curator, communicatiespecialist, ...
en beleidsanalist, waarbij men kan groeien door specialisatie en leidinggevende functies binnen onderzoek, beleid en advisering. De brede basis stelt ook in staat tot overstappen naar andere domeinen.