Studiekeuze 1ste graad

 

A-stroom  
De leerlingen met een attest ‘Getuigschrift Basisonderwijs’ zijn verplicht om het 1ste leerjaar A-stroom te volgen. Je krijgt er les van verschillende leerkrachten en er wordt verder gebouwd op de leerstof uit het basisonderwijs. In dit 1ste leerjaar A ligt de nadruk zoveel mogelijk op een gelijke start en aanpak voor iedereen, maar is er toch differentiatie voorzien. Het tempo in de klas ligt hoger dan in de basisschool en er wordt van jou een grotere zelfstandigheid verwacht.
Welke school je ook kiest, minstens 27 lesuren zijn overal en voor iedereen hetzelfde, een beperkt aantal uren mag je zelf kiezen en wordt bij ons aangeboden in modules van 2u of 4u die je naar eigen keuze kan combineren tot een pakket van 4u. Daarnaast worden 2 uur gespendeerd aan differentiatie, remediëring of projecten.
B-stroom  

Steek je graag de handen uit de mouwen? Wil je na het secundair onderwijs meteen de stap zetten naar de arbeidsmarkt? Kies dan voor het beroepsvoorbereidend jaar 1B. In dit jaar zijn leerlingen toegelaten die hun ‘Getuigschrift Basisonderwijs’ niet gehaald hebben. Zij kunnen op deze manier dit getuigschrift alsnog halen en eventueel nadien overstappen naar het 1 ste jaar A-stroom.
In de basisvorming zit 6u techniek. Binnen dit vak maak je kennis met hout, metaal, informatica, voeding, elektriciteit en kunststoffen. De leerstof wordt projectmatig aangeboden en op een trager tempo gegeven dan in de A-stroom. Je hebt er minder leerkrachten en 'met je handen kunnen of willen werken' is belangrijk. Je leert er namelijk vooral al doende, eerder dan uit boeken.